HSEQ Consultancy, projectmanagement en coaching

voor Veiligheidsbewustwording, Communicatie en Leidinggeven aan veiligheid

Klimmen op de veiligheidsladder: Breng de basis op orde.

Voordat we gaan klimmen plaatsen we onze ladder in de juiste positie, op een stevige ondergrond, overtuigen we ons ervan dat we niet weg kunnen glijden, gaan we op een veilige manier, trede voor trede omhoog en nemen we een verantwoorde veilig te dragen last mee. We klimmen beheerst omhoog naar het doel dat we willen bereiken.

Een trede hoger op de Veiligheidsladder vraagt om dezelfde principes:

Een stabiele basis is een voorwaarde als uitgangspositie om de ladder te kunnen plaatsen. Nog voordat er één stap op de ladder is gezet. Organisaties waarbij de basis nog niet op orde is, nemen een te zware last mee omhoog. Klimmen wordt moeizaam, frustreert en gaat met onnodige risico’s.

Als de basis op orde is en geborgd(!) is een gedegen inventarisatie nodig. Wat is de huidige positie, wat is het doel en wat is nodig om het doel te bereiken.  Wat nemen we mee de ladder op.

Beheerst klimmen. Niet met haast of onder tijdsdruk direct de ladder op, dan moeten we weer terug omdat we iets (of iemand) zijn vergeten, of nemen we te weinig maatregelen waardoor we ons doel niet bereiken.

Weloverwogen naar het doel klimmen. In dit geval niet alleen, maar met de hele organisatie en in de keten. Iedereen gaat mee, steeds één trede tegelijk de Veiligheidsladder op. Een zichtbare en meetbare stap in continu verbeteren van de veiligheidscultuur, vanuit een stabiele basis.  

Veiligheidsladder in de keten, een positieve stimulans?

Veiligheid doe je met elkaar, daarom willen organisaties elkaar positief stimuleren om bewust veilig te werken en te investeren in de veiligheidscultuur. Bedrijven die besluiten om de Veiligheidsladder te gaan gebruiken, nodigen leveranciers uit om mee te klimmen. Als stimulans wordt het instrument ‘gunningsvoordeel’ ingezet: bij aanbesteden kan een aantoonbaar gecertificeerde positie op de Veiligheidsladder voor een leverancier voordeel opleveren in de vorm van een (fictieve) korting op de inschrijvingsprijs. Hoe hoger een leverancier op de ladder komt, hoe verder het voordeel kan oplopen.

Wat is het motief om te gaan klimmen? Gaat het erom dat de organisatie bewust veilig wil gaan werken en is het ‘gunningsvoordeel’ een positieve prikkel, of weegt het commerciële belang het zwaarst? Kán het niet anders en worden organisaties misschien wel ‘de ladder opgejaagd’.

Onvoorbereid of overhaast de (veiligheids)ladder opklimmen is risicovol. De ladder op met het verkeerde doel voor ogen heeft een andere positie als eindbestemming dan bij de collega-klimmers in de keten. Toets of de hele organisatie er klaar voor is om samen te gaan klimmen richting een betere veiligheidscultuur, breng de basis op orde en zet de ladder in de juiste richting.

Het is niet de bedoeling dat de Veiligheidsladder, waarmee gezamenlijk stappen naar een betere veiligheidscultuur gezet kunnen worden, wordt ingezet als een pressiemiddel of om commercieel voordeel mee te behalen. De Veiligheidsladder is bedoeld om in de eigen organisatie én in de keten samen bewust veilig te gaan werken en de veiligheidscultuur zichtbaar en meetbaar te verbeteren.